Jun 27, 2007

Festivalul Plai 2007

Festivalul PLAI* 2007 aduce în cadrul celei de-a doua ediþii, nume de talie mondialã pe scenele de jazz ºi muzica lumii, workshop-uri, piese de teatru, demonstraþii de dans, lansãri de carte, expoziþii de fotografie ºi multe alte activitãþi artistice. Programul celor trei zile de muzicã, artã ºi multiculturalitate de la Muzeul Satului Bãnãþean din Timiºoara este:

Vineri, 14 septembrie 2007
19:00 Ternipe (Ungaria)
20:30 Jean-Luc Ponty (Franþa)
22:00 Pentatones (Germania)
23:30 Yungchen Lhamo (Tibet)

Sâmbãtã, 15 septembrie 2007
19:00 Dullemajik (Luxemburg)
20:30 Eldad Tarmu Chamber Jazz Ensamble feat. Cristina Pãduraru (Statele Unite & România)
22:00 ÄlJawala (Germania)
23:30 Paco de Lucia (Spania)

Duminicã, 16 septembrie 2007
A treia zi a Festivalului PLAI va fi dedicatã workshopurilor de dans ºi muzicã, meºteºugurilor ºi teatrului.

Despre artiºtii prezenþi la PLAI 2007:

Pe lângã legendarul chitarist Paco de Lucia, Festivalul PLAI aduce la aceastã ediþie artiºti care reinventeazã muzica lumii ºi sound-ul electronic: Äl Jawala ºi Pentatones din Germania, precum ºi formaþia luxemburghezã Dullemajik.

În spirit multicultural, la Festivalul PLAI din acest an se va auzi, în premierã în România, “vocea Tibetului”, Yungchen Lhamo. De când a ajuns pe jos din Tibet în Dharamsala, reºedinþa lui Dalai Lama, Yungchen Lhamo a devenit cea mai importantã vocalistã tibetanã care concerteazã pe scena lumii. Numele de Yungchen i-a fost dat chiar de cãtre Dalai Lama, iar traducerea acestui nume este “zeiþa melodiei ºi a cântului”. De la scenele Operei din Sydney pânã la reflectoarele din Carnegie Hall, prestaþiile a cappella ale vocalistei tibetane au încântat audienþe din peste 70 de þãri.

Pe aceeaºi scenã, vor mai concerta Jean-Luc Ponty, Eldad Tarmu ºi Ternipe.

Jean-Luc Ponty
Muzician foarte apreciat ºi cunoscut în toatã lumea, Jean-Luc Ponty este un pionier ºi un incontestabil virtuoz al viorii în contextul jazz-rock-ului contemporan, fiind considerat un inovator care ºi-a aplicat viziunea unicã. Ponty s-a nãscut într-o familie de muzicieni ºi a absolvit Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris ca ºef de promoþie. A concerat într-o orchestrã simfonicã timp de trei ani iar mai apoi ºi-a început adevãrata aventurã experimentalã în lumea jazz-ului. Jean-Luc Ponty este ºi unul dintre primii jazzmani care au realizat un clip video care a revoluþionat industria de profil prin introducerea aºa-numitei tehnici “time lapse” ce utilizeazã imagini din care sunt eliminate periodic pasaje de o secundã. Jean-Luc Ponty este prezent la PLAI 2007 cu sprijinul Centrului Cultural Francez Timiºoara.

Eldad Tarmu
Deja cunoscut publicului timiºorean de la PLAI 2006, vibrafonistul ºi compozitorul de jazz Eldad Tarmu, american de origine israelianã, predã de 3 ani la Facultatea de Jazz „Richard Oschanitzky” de la Universitatea Tibiscus din Timiºoara. Numele sãu se leagã de festivaluri cunoscute de jazz din lume, la unele dintre ele fiind ºi director muzical. În cadrul festivalului PLAI, Eldad Tarmu a þinut ºi ateliere de vibrafon, acesta fiind instrumentul muzical preferat al artistului.

Ternipe
Ternipe este una dintre cele mai autentice formaþii de muzicã þigãneascã din Ungaria. Trupa promoveazã muzica folcloricã instrumentalã ºi noninstrumentalã , îmbinând atât influenþe ale culturii balcanice cât ºi ale Extremului Orient.

* Festivalul PLAI este organizat de cãtre Asociaþia Culturalã Sunet Ambianþã Timiºoara (ACSAT) ºi susþinut de ETA2U, la aniversarea a 15 ani de activitate, ºi 24 FUN ca partener media. PLAI este un festival independent, care aduce mai aproape de oameni forme diverse de exprimare a multiculturalitãþ ii, într-o atmosferã liberã ºi creativã.

Pânã în 31 iulie, preþul biletelor la Festivalul PLAI 2007 este de 25 RON pentru zilele de vineri, respectiv sâmbãtã. Pachetul pentru ambele zile costã 45 RON. Duminicã, intrarea este rezervatã doar celor care au bilet pentru una din zilele precedente. Din 1 august, preþul biletelor va fi de 30 RON/searã.

Pentru detalii, contactaþi Departamentul de PR al Festivalului PLAI, la adresa pr@plai.ro.

FESTIVALUL PLAI
Muzeul Satului Bãnãþean, Timiºoara
14-16 septembrie 2007
Web: www.plai.ro

[sursa eurodesk_info]

If you want to receive academic resources in your e-mail on daily basis, please subscribe to 10resources-subscribe@yahoogroups.com.

If you want to publish your announcement, please send it to riliescu2000@yahoo.com.