Jun 27, 2007

Scoala de Vara "ACT" la Cluj, 1-12 august

Institutul Roman pentru Actiune, Instruire si Cercetare in domeniul Pacii (PATRIR) va organiza in perioada 1-12 august Scoala de Vara “ACT”, un ansamblu de zece cursuri interactive la alegere, pe teme ca mediul si ecologia, drepturile omului, transformarea conflictelor, teatrul.

Evenimentele vor avea loc la sediul PATRIR, pe b-dul 1 Decembrie 1918, nr. 26 si sunt adresate in mod direct elevilor de liceu si studentilor.

Cursurile prezentate in cadrul programului Scolii de Vara sunt:

> Scoala: planificarea învatatului si implicarea în activitati (9 august)

Cum înveti? De ce înveti? Cum termini totul la timp? Cum învat eu cel mai bine? Ce altceva exista pe lânga scoala? Ce altceva as putea face pe lânga scoala? Scopul cursului este de a oferi atât metode simple de planificare a timpului si de învatare, cât si îndrumarea spre o educatie non-formala.

> Reciclarea deseurilor (11 august)

Prezentarea modalitatilor de reciclare a deseurilor. Tehnici, tehnologii de reciclare a materialelor plastice si a hârtiei. Exercitii: realizarea hârtiei manual, din hârtie reciclata. Prezentarile includ si filmulete.

> Aplicatii ale energiilor alternative (10 august)

Cursul va prezenta posibilitatile de utilizare a energiilor alternative regenerabile, cu focalizare pe energia solara. Vor fi prezentate instalatii de producere a energiei electrice si de captare a energiei termice. Exercitii- cu panouri solare, punerea în miscare a unor motoare, alimentarea sistemelor electronice.

> Refuza violenta! (1-3 august)

Cursul este destinat liceenilor si studentilor care doresc sa cunoasca modalitati nonviolente de abordare a conflictelor si de transformare constructiva a acestora. Vor fi abordate notiunile de conflict (elemente, tipuri), violenta (cauze, niveluri, solutii), nonviolenta (metode concrete), actiune, empatie, creativitate, comunitate. Discutiile si sesiunile de lucru vor aborda experientele de viata ale participantilor si vor contine atât prezentari ale conceptelor folosite de lucratori de pace si conflicte cât si sectiuni practice si exercitii. Cursul îsi propune sa ofere metode concrete pentru a aborda situatiile conflictuale si sa promoveze alternative la solutiile violente. Programul va fi interactiv si poate include un numar maxim de 20 de persoane.

> Secretele comunicarii eficiente (8 august)

Comunicarea în zilele noastre e foarte importanta, de aceea este necesar ca toata lumea sa înteleaga formele comunicarii (verbale, ale trupului, mimica, gesturile) si sa le foloseasca ca atare. Aici se impune si un anumit cod al comunicarii care include si bunele maniere, un anumit comportament în situatii diferite (scoala, interviu, când vorbesti în public). Trainingul va contine si unele joculete, cum sa dai si sa primesti feedback, o evaluare personala si sfaturi pentru îmbunatatirea si eficientizarea comunicarii în scopul obtinerii unor rezultate cât mai satisfacatoare.

> Biodiversitate: apel la descoperirea comorii ascunse a Clujului (4 august)

Acest curs are 2 parti, una preponderent teoretica si cealalta practica. Prima se doreste o introducere în tema biodiversitatii, o prezentare a notiunilor legate de acest subiect si importanta acesteia în viata oamenilor în general si în special în cazul clujenilor.
Partea practica va consta dintr-o excursie într-o zona protejata din judetul Cluj. În cadrul acestei excursii elevii vor avea ocazia sa vina în contact direct cu natura, sa constientizeze valoarea acesteia si sa fixeze notiunile prezentate prin exemple practice. De asemenea, la sfârsitul acestui curs, fiecare va putea sa prezinte o idee de cercetare a biodiversitatii/ de conservare/ de dezvoltare durabila care va fi votata, iar la sfârsit premiata de catre ceilalti elevi si de catre trainer.

> Fete si baieti / femei si barbati - Stereotipuri de rol de sex si consecinte asupra vietii sociale (8-9 august)

Simplul fapt de a te naste fata sau baiat în orice societate atrage asteptari, roluri si traiectorii de viata diferite si de multe ori inegale. Idealurile de masculinitate si feminitate prezente la nivelul societatii românesti exercita presiuni reale atât asupra fetelor-femeilor cât si asupra baietilor-barbatilo r de opta, în dorinta de a fi acceptati social, pentru anumite activitati si modele de comportament care pe termen lung pot influenta negativ dezvoltarea personalitatii. Multi barbati mai cred ca femeile sunt "sexul slab" si ca locul femeii este acasa, eventual "la cratita"; femeile sunt considerate uneori incapabile sa gândeasca, irationale; sau se presupune frecvent ca barbatii sunt în mod natural mai "agresivi", pornirile lor violente fiind încurajate. Atelierul de fata propune o serie de activitati practice pentru a analiza si întelege modul în care aceste stereotipuri se formeaza si ne influenteaza, punând în discutie valorile lor pozitive si negative pentru
dezvoltarea personala atât a femeilor, cât si a barbatilor. Dialogul se va axa pe identificarea provocarilor existente precum si a solutiilor, ideilor, alternativelor pe care le putem pune împreuna în practica.

> Teatrul ca mijloc de exprimare. Fii instrumentul! (în limba engleza, 1-5 august)

Oricine poate participa la acest curs; nu este nevoie de talente artistice sau de experienta în domeniul teatrului. Noi vrem sa folosim teatrul ca instrument: tu, corpul tau si lucrurile care te preocupa sunt cele cu care vrem sa lucram. Teatrul nostru se bazeaza pe improvizatii, pe exercitii simple si pe jocuri. Pas cu pas, vom învata cum sa ne exprimam prin intermediul uneltelor noastre proprii, cu scopul de a dobândi cunostinte, cum sa folosim mai bine instrumentul improvizatiei pentru a arata propriile noastre griji si conflicte. În timpul practicii si dupa aceea vom fi capabili sa propunem solutii, sa vorbim despre rezultate, sa reflectam asupra lor. În ultima zi de curs vom organiza o reprezentatie în strada.

> Toti avem dreptul la... Drepturile omului pe întelesul tuturor (10-12 august)

Cursul de drepturile omului ofera tinerilor participanti metode si concepte critice pentru a le da posibilitatea de a reflecta si de a-si mari dorinta de participare în cadrul comunitatii. Cursul va fi interactiv si va porni de la experientele personale ale participantilor pentru a cladi pe fundamentele teoretice si pe conceptele critice de drepturile omului, drepturile femeii, relatii internationale, pace, religie, drepturile minoritatilor, economie, filosofie, antropologie.

> Organisme modificate genetic- NO, THANKS! (12 august)

Stiati ca, pentru umflarea conturilor unor corporatii multinationale si în numele progresului tehnologic, unii oameni de stiinta introduc gene provenind de la animale, bacterii si alte organisme în plante obisnuite de cultura pentru a le face mai productive si pentru a reduce costurile de productie? România este cel mai mare producator de Organisme Modificate Genetic din Europa, dar majoritatea consumatorilor nu au cunostinta nici macar de existenta acestora. De exemplu soia modificata genetic sau derivate ale acesteia sunt prezente în mezeluri, alimente pentru vegetarieni, sosuri, produse de panificatie, în ciocolata, etc... Cine modifica? Ce se modifica? De ce se modifica? De ce ne opunem? Care sunt riscurile?

Taxa de participare se percepe în functie de numarul de zile alocat fiecarui curs, astfel:
- pentru 1 zi: 100.000 lei
- 2 zile: 150.000 lei
- 3-7 zile: 200.000 lei
- la cursul "Organisme modificate genetic-No,Thanks" nu se percepe taxa.

În cazul în care optati pentru al doilea curs, veti primi o reducere de 25.000 lei, iar la al treilea curs ales reducerea este de 50.000 lei.

Persoana de contact este Anca Ciascaiu: email anca.ciascaiu@ patrir.ro , tel: 0264-420298, 0745-358613.

[preluare http://romania. indymedia. org/ro/2005/ 07/930.shtml ]

[sursa eurodesk_info]

If you want to receive academic resources in your e-mail on daily basis, please subscribe to 10resources-subscribe@yahoogroups.com.

If you want to publish your announcement, please send it to riliescu2000@yahoo.com.