Mar 3, 2007

New Book: "Sunt o baba comunista!"

Buna ziua,

avem placerea sa va anuntam ca zilele acestea a aparut la editura Polirom un nou roman al lui Dan Lungu, cu un titlu provocator: „Sint o baba comunista!” :
http://www.polirom.ro/titluri.cgi?action=titluri&class=details&id=2489&colectia
Autorul a mai publicat pana acum la aceeasi editura alte doua carti, de succes: romanul „Raiul gainilor” (nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor din Romania) si volumul de nuvele „Baieti de gasca” (castigator al premiului Uniunii Scriitorilor, filiala Iasi).

„Raiul gainilor”, tradus in Franta la Editions Jacqueline Chambon sub titlul „Le paradis des poules”, s-a bucurat de cronici sau recenzii in cele mai prestigioase reviste literare frantuzesti si a stat patru luni in topul celor mai vandute carti ale editurii.

Nostalgici dupa totalitarism?

„Pentru mine, „Sunt o baba comunista” a pornit de la sesizarea unui paradox care m-a intrigat: cum se poate ca multi, chiar foarte multi oameni care au trait intr-un regim totalitar, inuman, fara sa se fi bucurat de privilegii si favoruri, acum sa fie capabili de nostalgii? Prin intermediul unei batrane, care, la persoana intai, isi relateaza propria viata, incerc sa demontez mecanismele nostalgiei si sa dezleg enigma psihologica.”

Obiectiile, in direct...

„Fireste, pentru a intelege o asemenea psihologie esti nevoit sa intri bine in pielea personajului. Trebuie sa te abtii sa judeci, sa te revolti sau sa te enervezi. Esti dator sa empatizezi. Ma astept ca pe unii cartea sa-i scandalizeze, iar pe altii sa-i faca sa rada in hohote. Apoi, ma mai astept la tot felul de acuzatii: din partea nostalgicilor ca nu sunt destul de empatic, iar din partea anticomunistilor ca sunt prea bland cu regimul. Mereu patesti asa cand vrei sa fii nuantat. Oricm, imi asum situatia si sunt gata sa primesc personal toate obiectiile de la cititori - la e-mail dlungu69@yahoo.fr . Bineinteles, imi rezerv si dreptul de a raspunde la ele.”

De ce un titlu asa de...aspru?

„De acord, e un titlu usor iritant. Dar e un titlu care se potriveste foarte bine cartii. E o replica a batranei nostalgice care nu e lipsita simtul umorului. In acelasi timp trebuie sa recunoasteti ca e mult mai cumintel decat „Cheta la flegma”, titlul volumului meu de debut in proza. I s-ar fi potrivit foarte bine si „Clasa muncitoare merge in paradis” sau „Nostalgia” ( a la Cartarescu), dar, dupa cum bine stiti, sunt ocupate. Iar daca n-ar fi fost ocupate, probabil nici nu mi-ar fi venit in minte.”

Cine e Dan Lungu?

Dan Lungu – n. 1969, Botosani. Conferentiar la Catedra de Sociologie, Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iasi si redactor la revista pariziana „Au Sud de l’Est”. Studii postdoctorale la Sorbona. In 1996, initiaza grupul literar Club 8. Intre 2001 si 2002, redactor-sef al revistei de cultura „Timpul”.
Face parte din grupul de scriitori romani invitati la „Les belles étrangères” (Franta, 2005), alaturi de Gabriela Adamesteanu, Stefan Agopian, Ana Blandiana, Mircea Cartarescu, Gheorghe Craciun, Letitia Ilea, Ion Muresan, Marta Petreu, Simona Popescu, Cecilia Stefanescu si Vlad Zografi.
Este tradus cu proza scurta in italiana, germana, franceza, engleza, maghiara.
Membru al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania si al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Altii despre Dan Lungu...

„ Vine cu o proza splendida despre frisoanele oculte ale vietii cotidiene, scrisa admirabil, jumatate pe ton de poem ironic, jumatate pe ton de epopee joyceeana.” (Radu G. Teposu)

„Cu verva lui de mare povestitor, Dan Lungu ma face sa vad in el un Creanga scolit la sociologie, spiritual, colportor deopotriva de vorbe porcoase imperecheate cu umor si de ironii scaparatoare, de intelectual sceptic. Puteti sa ma credeti pe cuvint, dar e mai bine sa va convingeti” (Cristian Teodorescu)

„Mi-a placut fara rezerve „Raiul gainilor”, o carte superba.” (Stefan Agopian)

„Cine-l citeste are senzatia ca priveste un foc de artificii. Inteligenta sclipitoare, sagacitatea si uneori malitia dovedite in intelegerea sufletului omenesc ca si lirismul sobru, viril sunt cuceritoare” (Alex. Stefanescu)

„Autorul construieste în Raiul gainilor o metafora epica in totul comparabila cu aceea cinematografica propusa de Emir Kusturica in memorabila viziune a subteranei din Underground” (Mircea Iorgulescu)

„Energic, inteligent si talentat, Dan Lungu este un autor in sensul cel mai larg, de la care ne putem astepta la multe surprize” (Marius Chivu)

„Dan Lungu este un tanar prozator de indiscutabil talent” (Daniel Cristea Enache)

„Apartinand asa-numitei "generatii a decreteilor", Dan Lungu e un prozator calm, profesionist si matur, fara excesele si teribilismele unora din colegii sai mai tineri.” (Paul Cernat)

„Originalitatea lui Dan Lungu este de gasit aici: literatura sa este atat de aproape de realitate, incat devine realitatea insasi, surprinsa, desprinsa din magma cotidianului cu niste instrumente de o finete remarcabila. Se simte acribia sociologului, desigur, dar abilitatea auzului sociologic e doar un ingredient printre altele.“ (Luminita Marcu)

„Dan Lungu a parasit plutonul "tinerilor promitatori", fiind deja un scriitor important, ale carui carti au trecut, dupa cum era si firesc, de granitele Romaniei.” (Catalin Sturza)


„Loveste mai puternic decat s-ar parea la prima vedere. Taisul lui diseca insidios sub masca naratiunii detasate, sfidand trend-urile literare. Poate de asa ceva avem nevoie de fapt: de prozatori care sa vada, sa auda, sa radiografieze o lume out of joint. (Bogdan-Alexandru Stanescu)

„Are o mina sigura, de prozator veritabil: e stapin pe verb, pe fraza, pe constructie, nu da verdicte, nu lasa cusatura la vedere. (...) Dan Lungu e un prozator adevarat.” (Mircea A. Diaconu)

Sergiu Baron,
Pro Cultura

If you want to receive academic resources in your e-mail on daily basis, please subscribe to 10resources-subscribe@yahoogroups.com.

If you want to publish your announcement, please send it to riliescu2000@yahoo.com.