Jun 24, 2006

Call for Papers: Konferans Çaðrýsý: Ýnsan Haklarý

KONFERANS ÇAÐRISI

ÝNSAN HAKLARI VE YURTTAÞLIK

14-15 Aralýk 2006, TODAÝE, Ankara

Türkiye ve Orta Doðu Amme Ýdaresi Enstitüsü (TODAÝE) Ýnsan Haklarý Araþtýrma ve Derleme Merkezi (ÝHADM), 20. Yüzyýlýn Sonunda Kadýnlar ve Gelecek (1997), Türkiye'de Ýnsan Haklarý (1998) ve Yoksulluk, Þiddet ve Ýnsan Haklarý (2001) baþlýklý konferanslardan sonra 14-15 Aralýk 2006 tarihlerinde "insan haklarý ile yurttaþlýk haklarý ve yurttaþlýk statüsü arasýndaki gerilim"in tartýþýlacaðý bir konferans düzenleyecektir. Daha önceki konferanslarda olduðu gibi, kabul edilen bildiriler seçilerek yayýnlanacaktýr. Konferans, farklý disiplinlerden akademisyen, araþtýrmacý ve uygulayýcýlara açýktýr.

KONU

'Haklar' kavramýnýn siyaset felsefesinde tartýþýlmaya baþlamasý ve daha sonra ulus-devletlerin kurulmasýyla birlikte insan haklarý ve yurttaþlýk haklarý arasýnda bir tür gerilimin ortaya çýktýðýndan söz edilebilir. Ýnsan haklarý teorileri ilk önce evrensel ve mutlak olarak kavramsallaþtýrýldýlar. Haklarýn devletler tarafýndan tanýnmasýyla, insan haklarý fikri kuramdan pratiðe geçirilmiþ oldu. Böylece devletlerin tebaalarý yurttaþlara dönüþtü ve yurttaþlýk haklarý 18, 19 ve 20. yüzyýllar boyunca, sýrasýyla medeni, siyasi ve sosyal haklar biçiminde evrildi. Sosyal haklarýn elde edilmesiyle, emek pazarýndaki eþitsizlik belli ölçüde kýrýldý. Medeni ve siyasi haklara sosyal haklarýn eklenmesiyle, insanlarýn pazarda 'eþya' deðeri olan varlýklar olarak deðil, yaþamýný sürdürmesi ve geliþmesi gereken 'insanlar' olarak görülmesi amaçlanmýþtý. Bu süreçte, insan haklarý, yurttaþlýk haklarý dolayýmýyla somutluk ve meþruluk kazandý.

20. yüzyýlýn sonuna gelindiðinde ise, insan haklarý ve yurttaþlýk haklarý arasýndaki bu iliþki tersine döndü: Ulusal sýnýrlarýn manevi öneminin azaldýðý, ulusal yurttaþlýðýn alternatif evrensel insan haklarý söylemiyle karþý karþýya geldiði, ve insan haklarýnýn siyasal sadakat açýsýndan daha üstün bir paradigma olduðu iddia edildi. Uluslararasý hukukla meþrulaþtýrýlan insan haklarý, ulus-devletleri aþan bir düzlemde yeni bir hakimiyet söylemine dönüþmeye baþladý.

Bu konferansýn amacý, insan haklarýný yurttaþlýk statüsü ve yurttaþlýk haklarýyla aralarýndaki gerilim baðlamýnda tartýþmaktýr. Muhtemel baþlýklar aþaðýdaki gibi belirlenmiþtir, ancak toplantý bunlar dýþýnda insan haklarý / yurttaþlýk haklarý gerilimine deðinen çalýþmalara da açýktýr.

* Sosyal ve ekonomik haklar

* Azýnlýk ve grup haklarý

* Kültür hakký, saðlýklý çevre hakký, su hakký, beslenme hakký, saðlýk hakký ve kuþaklararasý hakkaniyet hakký

* Uluslararasý nüfus / emek hareketleri: Mülteci ve göçmen haklarý

* Siyasal iktidar karþýsýnda ekonomik iktidar: Ulus-aþýrý þirketler ve insan haklarý ihlalleri

* Küresel hegemonik bir söylem olarak insan haklarý ve 'küresel adalet'

ÖNEMLÝ TARÝHLER

Konferansa katýlmak isteyenlerin 15 Eylül 2006 tarihine kadar 500 kelimeyi aþmayan bildiri özetlerini aþaðýdaki e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir. Özetler, Microsoft Word formatýnda hazýrlanmalý, baþlýk, yazar adý, posta ve e-posta adresleri, telefon ve faks numaralarý belirtilmelidir. Baþvuruda bulunanlarýn bildirilerinin kabul edilip edilmediði 2 Ekim 2006 tarihinde e-posta ile bildirilecektir. Bildiri metinlerinin son teslim tarihi 10 Aralýk 2006'dýr.

ÝLETÝÞÝM

TODAÝE - ÝHADM

e-posta: ihadm@todaie.gov.tr

Adres: Yücetepe 1. cd. no: 8

06100 Ankara

Tel: (312) 231 73 60 / 1703

Faks: (312) 231 38 81

[sursa e-nass]