Oct 12, 2006

Euro26: Cercetare europeana in randul tinerilor - perceptii despre diversitate

Euro<26 Romania publica astazi Rezultatele cercetarii la nivel national privind Perceptiile personale ale tinerilor asupra diversitatii în societate, la nivel local realizata in cadrul programului EYCAdemy. Cercetarea derulata este de tip calitativ, prin metoda focus - grupului, aprilie - septembrie 2006.

Programul EYCAdemy este o initiativa EYCA - www.euro26.org sprijinita de CoE si CE pentru formarea si dezvoltarea unei retele de cercetatori la nivel european in domeniul tineretului. Initiativa EYCA (European Youth Card Association, asociatia europeana umbrela pentru organizatiile nationale Euro<26) a inceput in 2003 si in fiecare an, moderatorii de focus - grupuri care sunt formati in cadrul EYCAdemy au derulat un program de cercetare in tarile participante. Astfel, in anii anteriori, s-au realizat cercetari privind impactul media asupra tinerilor, apoi privind participarea tinerilor, iar in acest an, cercetarea care tocmai s-a incheiat, asupra perceptiilor personale ale tinerilor privind diversitatea si respectarea drepturilor omului la nivel local.

Toate aceste teme sunt de mare interes în cadrul discutiilor privind politicile europene în domeniul tineretului si rezultatele sunt puse la dispozitia institutiilor interesate pentru ca acestea sa beneficieze de informatii privind modul în care tinerii privesc problematica dezbatuta. Politicile de tineret nu pot fi concepute fara vocea tinerilor si acest lucru se poate realiza acum prin cercetari calitative la nivel european, EYCAdemy fiind primul si singurul program - instrument de cercetare calitativa existent în acest moment în Europa.

Cercetarea din acest an s-a derulat in 17 tari si a fost in mod special subsumata campaniei CoE - "Toti diferiti, toti egali" - www.alldifferent- allequal. com , in virtutea parteneriatului existent intre EYCA si Consiliul Europei - Consiliul gireaza cardul Euro<26 ca instrument pentru incurajarea mobilitatii tinerilor. Cercetarea la nivel european, de tip calitativ, s-a realizat prin metoda focus-grupului si a implicat mai mult de 1 000 de subiecti, pe 6 esantioane.

Rapoartele nationale din cele 17 tari au fost reunite si in acest moment se elaboreaza raportul international "Perceptiile tinerilor asupra diversitatii" care va fi facut public in cadrul Conferintei Anuale EYCA de la sfarsitul lunii octombrie.

La nivel national are loc in acest moment diseminarea rapoartelor nationale, pentru a fi puse la dispozitia institutiilor din domeniul tineretului interesate de rezultate.

Euro<26 Romania pune la dispozitia publicului - ONG-uri de tineret sau cu activitati privind diferentele si diversitatea, institutii publice din domeniul tineretului si educatiei, agentii guvernamentale - raportul executiv national cu principalele rezultate ale cercetarii, în România.
a.. Raportul evidentiaza un nivel inalt de toleranta al tinerilor din tara noastra la diferenta, marcata in primul rand de aspectele exterioare (infatisare, imbracaminte, comportament) si apoi de aspecte socio-culturale (religie, etnie, preferinte sexuale, cetatenie). Nivelul de toleranta creste in raport direct cu nivelul de educatie si o nuantare a situatiilor ce marcheaza diferentele intre persoane apare odata cu constientizarea nevoii de comunicare si de intelegere a specificului diferentei, prin reciprocitate.
b.. Diferentele sunt acceptate in majoritatea situatiilor, mai putin atunci cand sunt insotite de comportamente valorizate social negativ - impunere, fortare, agresiune, intoleranta din partea celuilalt, fapte sociale negative.
c.. O slaba cunoastere si un nivel scazut de constientizare a activitatilor/ organizatiilor ce au drept scop reducerea discriminarii.
Gasiti atasat Raportul executiv, iar pentru accesul la Raportul national complet (disponibil numai în limba engleza) va rugam sa ne contactati.

EYCAdemy este un proiect EYCA implementat la nivel national de Euro<26 România.

EYCAdemy este un proiect sprijinit de Consiliul Europei si Uniunea Europeana.

Oana Mosoiu
PR & Programe

Editorial: http://www.e- scoala.ro/ editorial/ index.html